Kuinka valmistautua synnytykseen? 5+1 vinkkiä äitiysfysioterapeutilta!

Kuinka valmistautua synnytykseen? Miten voin itse vaikuttaa synnytykseni kulkuun ja mitä puolisoni voi tehdä?

Usein tuleva synnytys alkaa jollain tasolla jännittämään ja jopa pelottamaan ennemmin tai myöhemmin. Tämä on täysin normaali tunnereaktio, olethan valmistautumassa yhteen elämäsi suurimmista kokemuksista. Tulet kohtaamaan ensimmäistä kertaa pienen ihmeen. Saman aikaisesti oma keho kokee suuria muutoksia muutamien vuorokausien sisällä.

On äitejä ja puolisoja, jotka valmistautuvat synnytykseet etsien tarkasti kaiken mahdollisen tiedon minkä saavat käsiinsä. Osa puolestaan kokee ettei halua tietää mitään etukäteen, koska synnytystähän ei voi suunnitella valmiiksi. Moni toista lastaan odottava kertoo kuitenkin vastaanotollani, että olisimpa esikoiseni kohdalla valmistautunut synnytykseen tarkemmin. Nyt toisen kohdalla tein kaiken toisin ja synnytyksestä jäi parempi tunne.

Uusia asioita on usein hankala oppia voimakkaan kivun tai uuden tilanteen vallitessa. Tästä syystä kehoitan asiakkaitani viemään ajatuksia kohti synnytystä jo hyvissä ajoin, harjoittamaan mieltä ja kehoa omien voimavarojen puitteissa.

52016696_299282874109202_6362506024775057408_n.jpg

1. Tieto tuo turvaa! Hakeudu luotettavan ja kannustavan tiedon piiriin. Ammattilaisten ohjaamat synnytysvalmennukset ja aktiivisen synnytyksen workshopit ovat yksi hyvä valinta. Näistä saat tietoa miten synnytys luonnostaan etenee, mitä kaikkea voi olla vastassa ja kuinka vaikuttaa oman synnytyksen etenemiseen. Ota selvää myös erilaisista lääkkeettömistä ja lääkkeellisistä kivunlievityskeinoista ja niiden vaikutuksesta synnytyksen etenemiseen. On helpompi tositilanteessa tehdä päätöksiä, kun on etukäteen tietoa eri vaihtoehdoista.

2. Valmista mieli tulevaan synnytykseen. Pyri päästämään irti jatkuvasta kontrollin hakemisesta. Antaudu viisaalle keholle jota voit vain osittain ohjailla. On eri asia kokea menettävänsä kontrolli synnytyksessä kuin heittäytyä tietoisesti kehon ohjailtavaksi. Voit etukäteen valmistaa mieltä vastaanottamaan erilaiset synnytyksen vaiheet hakemalla mm. tietoa synnytyksen luonnollisesta etenemisestä ja sen vaiheista.

3. Huolla kehoa mielen ohella. Huolehdi kehonhuollosta läpi raskauden, jolloin voit välttyä useilta vaivoilta sekä autat vauvaa asettumaan optimaaliseen asentoon kohdussa tulevaa synnytystä ajatellen. Kehon painopiste muuttuu voimakkaasti raskausaikana. Vatsan puolen tuki vähenee vatsalihasten erkaantuessa ja ympäröivät lihakset joutuvat enemmän töihin. Kehoa olisikin hyvä huoltaa säännöllisesti koko raskauden ajan. Ohjatuille kehonhuoltotunneille tai kursseille kannattaa mennä koulutetun äitiysjooga- tai -liikuntaohjaajan tunneille.

4. Ravitse kehoa hyvillä raaka-aineilla raskausaikana. Pyri syömään puhdasta ruokaa ja huolehdi runsaasta veden juonnista. Tiesitkö, että nestehukka ruokkii myös raskauspahoinvointia? Tiedän ettei tämä ole niin helppoa toteuttaa kuin sanoa. Osa kärsii raskauden eri vaiheissa voimakkaasta pahoinvoinista, joka usein hankaloittaa säännöllisen ja monipuolisen ravitsemuksen ylläpitämistä. Pahoinvoinnin ottaessa vallan huolehdi ensin, että saat syötyä ja juotua jotain. Ole armollinen itsellesi. Vauva kyllä imee sinusta kaiken tarvitsemansa. Kun olo alkaa tasoittumaan, on sinulla enemmän voimavaroja panostaa monipuolisempaan ravitsemukseen.

5. Opettele hengittämään, se on sinun turvasatamasi! Aloita rauhalliset palleahengitysharjoitukset jo raskausaikana. Asetu mukavaan asentoon. Anna sisäänhengityksen laajentaa kevyesti vatsaa, selkää sekä kylkiä. Uloshengitys puolestaan antaa niiden vetäytyä takaisin. Tämä on sinun ja vauvan yhteinen harjoitus odotusaikana. Vauva tuntee kuinka pallea laskeutuu sisäänhengityksellä ja antaa ”sisäisen kosketuksen” kohdussa olevalle vauvalle.

Rauhallinen hengitys aktivoi parasympaattista hermostoa, joka vähentää koettua stressiä ja rauhoittaa kehoa sekä mieltä. Tämä voi parhaimmillaan lievittää kipua sekä edistää synnytystä. Kun opit kontroloimaan ja rauhoittamaan hengitystäsi raskausaikana on helpompi rauhoittaa kehoa ja mieltä sen avulla synnytyksessä.

6. Kuuntele omaa kehoa! Mikäli tunnet odotusaikana tarvetta levätä, lepää. Mikäli jokin harjoite tai arkinen toiminta aiheuttaa kipua, muokkaa tätä. Keho kertoo erilaisin viestin mitä se tarvitsee ja milloin mennään liian kovaa. Kehon kuuntelemisen taidosta hyödyt valtavasti myös aloittaessasi kuntoutumisen synnytyksen jälkeen!

Annakaisa Hinkkanen