Nainen, 10 asiaa joita et tiennyt alapäästäsi!

1.      Karvoilla on tarkoitus

Ihmisen ihokarvoilla on todella oma tarkoituksensa. Muun muassa ripset estävät roskien joutumista silmiin ja korvien karvoitus estää lian pääsyn korvakäytäviin. Alapään karvoitus suojaa sitä hankaumilta esimerkiksi seksin aikana. Karvat pehmentävät hankausta ja näin suojaavat hiertymiltä.  Karvoitus suojaa alapäätä myös erilaisilta bakteereilta.  Karvojen ajelu genitaalilueelta voi aiheuttaa ihoärsytystä sekä karvatupentulehduksen.  Halutessasi poista karvat bikinialueen ulkoreunoilta ja jätä ulkosynnyttimet rauhaan. Ole myös tarkkana ettei sheivausgeeliä joudu emättimeen. Karvojen poiston jälkeen kosteuta alue hajustamattomalla perusvoiteella.

2.      Pese maltilla ja kuivaa kevyesti

Intiimihygienia on äärimmäisen tärkeä asia, mutta huolehdi siitä maltilla. Pesu 1-2 kertaa päivässä sekä hikisen urheilusuorituksen jälkeen on riittävää. Alapääpesuun riittää mainiosti pelkkä vesi. Tarvittaessa pesun voi suorittaa miedolla intiimisaippualla. Ethän suihkuta vettä koskaan suoraan emättimeen. Voimakkaalla saippuan käytöllä sekä liian syvällisellä huuhtelulla tuhoat emättimen bakteerikantaa liiaksi ja tämä voi altistaa erilaisille tulehduksille. 

3.      Alushousuilla on oikeasti väliä

Tiesitkö, että jatkuva tiukkojen stringien käyttö voi aiheuttaa hiertymiä herkille limakalvoille. Joissakin malleissa stringien naru liukuu herkästi takaa eteen ja ohjaa peräaukon bakteereja emättimeen joka voi johtaa tulehduksiin. Alushousuissa kannattaa suosia luonnonmateriaaleja ja vaaleita sävyjä. Tummien vaatteiden värjäyksessä käytetään enemmän ihoa ärsyttäviä kemikaaleja.

Kuvaaja: Heidi Lahtinen  @kasvijuttuja

Kuvaaja: Heidi Lahtinen @kasvijuttuja

4.      Suojat syyniin

Pikkuhousunsuojia ei ole syytä käyttää jatkuvasti. Valkovuoto on emättimen normaali keino puhdistua ja vuoto on runsaammillaan pari viikkoa ennen kuukautisia. Suojia käyttäessä muistathan niiden suositellun vaihtovälin vähintään 4 tunnin välein.  Pitkään hautuvat siteet ovat loistava kasvualusta tulehdusta lisääville bakteereille. Alushousuja voi vaihtaa myös päivän aikana tarvittaessa.

5.      Miltä alapäässä näyttää?

Oletko kurkannut peilin kautta koskaan omaa alapäätäsi? Limakalvojen tulisi näyttää sievän vaaleanpunaisilta. Jos peilistä kurkistaa kirkkaan punainen väriloisto, niin limakalvot ovat ärtyneet. Kuivat limakalvot voivat kutista sekä seksi saattaa tuntua epämiellyttävältä. Limakalvojen kosteudesta voit huolehtia säännöllisellä rasvauksella tai öljyämisellä. Hyviä tuotteita voi tiedustella apteekista. Myös extra virgin kookosöljy sopii tähän tarkoitukseen hyvin.

6.      Päästä irti liiasta pingotuksesta

Jatkuva tahdonalainen tai tahdoton lantionpohjan lihasten jännitys voi aiheuttaa lantionpohjan toimintahäiriöitä. Näitä ovat mm. kiputilat lantion sekä emättimen alueella, kivuliaat kuukautiset,  virtaamis- ja ulostamishäiriöt.  Lantionpohjanlihasten liialliseen jännitykseen on monia syitä. Nuorilla naisilla tähän liittyy usein runsas fyysinen aktiivisuus, jännitys ja ahdistuneisuus.  Näistä voit lukea lisää nettisivuiltani aiemmasta kirjoituksestani

Kuvaaja: Heidi Lahtinen  @kasvijuttuja

Kuvaaja: Heidi Lahtinen @kasvijuttuja

7.      Liukkarilla lisänautintoa

Suosittelen käyttämään seksin aikana aina  liukuvoidetta. Tästä ei ole koskaan haittaa. Mikäli emättimen kostuminen ei ole riittävää voi seksistä nauttiminen olla haastavaa. Seksin jälkeen alapää tuntuu aralta ja kivuliaalta hankaamisen vuoksi. Liukuvoidetta valitessa kiinnitä huomiota, että liukuvoide on hajusteeton, väritön ja allergiatestattu. Huolehdithan aina myös käsien puhtaudesta, kun koskettelet intiimialuetta.

8.      Vapaus koittakoon

Nauti vapauden tunteesta ja nuku ajoittain myös ilman alushousuja. Alapään ilmakylpy tuulettaa alapäätä ja rauhoittaa sen herkkää ihoa.

9.      Tumppaa tupakka!

Enpä ole koskaan lukenut tupakan hyödyistä. Tässä kuitenkin jälleen yksi pätevä syy listaan miksi tupakointi kannattaa lopettaa. Se kasvattaa riskiä virtsankarkailuun. Tupakointi heikentää lihaskudosta ja vaikuttaa näin heikentävästi myös lantionpohjan lihaksiin.  Tupakointi aiheuttaa usein myös yskää, joka puolestaan kuormittaa lantionpohjan lihaksia.

Kuvaaja: Heidi Lahtinen  @kasvijuttuja

Kuvaaja: Heidi Lahtinen @kasvijuttuja

10.   Kannullinen kahvia ja evääksi energiajuomaa?

Olet ehkä huomannut, että runsaan kahvin juomisen seurauksena vessassa saa ravata melko tiivisti.  Kahvin ja energiajuomien sisältämä  kofeiini ärsyttää rakkoa ja vilkastuttaa sen toimintaa. Huolehdi päivän mittaan riittävästä juomisesta, sillä liian vähäisellä nesteiden nauttimisella virtsa väkevöityy ja juoksuttaa vessassa jälleen.

 

Upeat naisen lantionpohjaa ja emätintä kuvaavat kukkakuvat on toteuttanut taitava Heidi Lahtinen. Heidin kauniita kasviaiheisia kuvia pääset katsomaan lisää Instagramista @kasvijuttuja

Annakaisa Hinkkanen