Kuinka hyödyin äitiysfysioterapiasta?

Tässä ihanan asiakkaani Tiian kokemus ohjaamastani äitiysfysioterapiasta:

Etuoikeutettu, innokas ja kiitollinen. Noihin kolmeen sanaan tiivistyvät tuntemukseni yhteistyöstä Annakaisan kanssa. 

Sain ensimmäisen lapseni syyskuun alussa ja Annakaisan kanssa tapasimme ensimmäisen kerran marraskuun alussa kaksi kuukautta synnytyksen jälkeen. Siitä alkoi yhteinen taipaleemme tavoitteena saada minut takaisin juoksu- ja reenikuntoon. Olen liikkunut paljon läpi elämäni, minkä vuoksi minulle oli tärkeää palautua hyvin synnytyksestä ja voida hyvin myös vauva-arjen keskellä. Kehoni toipui onneksi hyvin raskaudesta ja synnytyksestä, mutta siitä se itse työ vasta alkoikin. 

Vaikka olen aina urheillut paljon, ei minulla ollut tietoa miten palautua synnytyksen jälkeen ja mistä lähteä liikkeelle. Tiesin kyllä, että lantionpohjaa tulee treenata, mutten tiennyt miten tehdä se oikein. Päässä pyöri hurjasti kysymyksiä, eikä niihin löytynyt vastauksia googlettamalla tai muilta kyselemällä. Halusin tietää, onko minulla erkaumaa, mitä vatsalihaksilleni kuuluu, millaisilla harjoituksilla voin aloittaa liikunnan, milloin saan tehdä mitäkin... Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka paljon. Jokaisen keho on kuitenkin niin erilainen ja yksilöllinen, että palautumiseen ja liikunnan turvalliseen aloittamiseen tarvitaan mielestäni ammattilaisen apua. Ja sitä olen saanut Annakaisalta jo nyt enemmän kuin olisin osannut edes toivoa. 

Aluksi Annakaisa kävi läpi vatsalihakseni, tarkisti ryhdin ja antoi niiden pohjalta minulle yksilöllisesti tehdyt harjoitteet, joista lähteä liikkeelle. Ensin tärkeää on saada vahvistettua lantionpohja, sen jälkeen vatsalihakset ja keskivartalo, ennen kuin voin turvallisesti lähteä aloittelemaan jälleen juoksua. Ilman Annakaisan ohjeita olisin varmasti lähtenyt lenkkipolulle liian aikaisin. Heti ensimmäisellä kerralla opin, että maltti on todellakin valttia. Ja Annakaisa jos joku saa ymmärtämään ja uskomaan sen. Olen saanut valtavasti tietoa lantionpohjasta ja vatsalihaksista, mikä auttaa minua ymmärtämään ja kunnioittamaan omaa kehoani palautumisessa. Heti ensimmäisellä kerralla Annakaisa myös painotti, että nyt on aika nauttia vauva-arjesta - ja sitä olen myös noudattanut. :) <3

Saamani harjoitteet ovat yksinkertaisia, helppoja toteuttaa missä vain ja nopeita tehdä eli tekosyitä niistä luistamiseen ei ole. Harjoituksia voi tehdä vaikka vauvan maatessa vieressä lattialla tai jotkut vauva sylissä. Välillä on toki myös ihana tehdä ne rauhassa vauvan jo nukkuessa ja nauttia omasta ajasta. Itselleni harjoitteista on tullut jo rutiini ja osa arkea, etten edes haluaisi jättää niitä tekemättä. Etenkään kun tietää, mikä palkinto niistä seuraa itselle. 

Annakaisa on lämmin, pirskahteleva ja innostunut äitiysfysioterapeutti, joka osaa kohdata asiakkaansa yksilöinä. Hän on alansa ammattilainen, joka tekee työtä sydämellä. Odotan aina innolla tapaamisiamme, enkä pelkästään uusien liikkeiden takia, vaan ennen kaikkea iloisen ilmapiirin vuoksi. Kiireen tuntu jää ulko-ovelle. Kotiin on kiva lähteä harjoittelemaan uusia liikkeitä, kun on saanut niihin hyvät ohjeet ja liikkeet on käyty yhdessä huolella läpi. Ja jos jokin on päässyt unohtumaan tai askarruttaa mieltä, niin ei tarvitse miettiä, uskaltaako sitä kysyä. 

Malttamattomana odotan, mitä kaikkea on vielä luvassa. :)

Annakaisa Hinkkanen